Internationaal bekend

Santiago Calatrava ontwierp bruggen en andere gebouwen over de hele wereld. Vergelijkbare bruggen staan onder andere in Buenos Aires, Dublin, Jeruzalem en Bilbao. De bruggen zijn functioneel én kunstzinnig tegelijk: de staalkabels die de brug dragen, zitten vast aan de spitse punt (in vaktaal: een pyloon).

Megamuziekinstrumenten

De 3 bruggen zijn vernoemd naar snaarinstrumenten, omdat ze hier door hun vorm ook wel op lijken. Als je vanuit Hoofddorp naar Nieuw-Vennep rijdt, kom je eerst de brug Luit tegen, die mooi verwerkt is in een rotonde. Iets verderop ligt de brug Citer, die eigenlijk uit 2 bruggen bestaat: een fietsbrug en een autobrug. Deze fietsbrug is behoorlijk steil dus bereid je goed voor als je de brug wilt bezichtigen: dat is trappen geblazen! Sta je eenmaal bovenop de brug, dan heb je wel een fantastisch uitzicht over de groene omgeving. De laatste brug is de Harp, vlakbij Nieuw-Vennep.

Bijzondere bruggen, bijzonder water

Niet alleen de bruggen zijn bijzondere blikvangers: ze liggen ook nog eens op een bijzondere plek. De bruggen liggen allemaal langs de Hoofdvaart, een belangrijke waterweg in de Haarlemmermeerpolder. De Hoofdvaart wordt ook wel de ‘ruggengraat van de polder’ genoemd, omdat hij kaarsrecht door de hele polder loopt en nog steeds heel belangrijk is voor de waterstand in Haarlemmermeer. Een uitstekende locatie voor deze 3 beroemde bruggen dus!

Tips

  • We raden aan om de bruggen te bekijken tijdens een fietstocht. Het is namelijk lastig om je auto in de buurt van de bruggen te parkeren. Ben je op de fiets, dan kun je rustig de bijzondere architectuur van de bruggen bewonderen.
  • Bij de brug Citer staat 1 van de 20 Verhalenpalen van Haarlemmermeer: de Verhalenpaal GEZAG. Leuk om even af te stappen en het verhaal op de paal te lezen. 
  • Fiets je van Hoofddorp naar Nieuw-Vennep? Dan kun je een mooi fietsrondje maken langs Landgoed de Olmenhorst. Pak vervolgens de IJweg terug: zeker aan het begin van de zomer staan hier talloze fleurige veldbloemen in de berm, een prachtig gezicht!
  • Bekijk hier de verschillende wandel- en fietsroutes of 1 van de themaroutes in Haarlemmermeer.