Centrale plek

Rondom Fort Penningsveer loopt de fortgracht, waar je op zonnige dagen heerlijk aan het water zit. Er staan picknickbanken klaar zodat je lekker in het zonnetje kunt zitten.

Hoewel het fort in de natuur ligt, is het tegelijk heel centraal gelegen. Het centrum van Haarlem ligt op 10 minuten fietsafstand en ook het strand is prima per fiets te bereiken. In de omgeving van het fort kun je prachtige wandelingen of fietstochten maken, zeker als je naar het natuurgebied Spaarnwoude gaat.

Vergaderen en slapen

Fort Penningsveer is tegenwoordig in 3 delen opgedeeld. Het centrale middengedeelte heet De Poterne en is een multifunctionele evenementenruimte. Heel bijzonder zijn de authentieke elementen, zoals de prachtige openslaande deuren aan de achterkant.

Aan de linker- en rechterzijde van De Poterne vind je Het Buitenverblijf en De Veste. Dit zijn groepsaccommodaties waar je slaapzalen met stapelbedden, keukens en huiskamers vindt. De keukens zijn van alle gemakken voorzien.

Plek met geschiedenis

Dit fort was onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Waar veel forten (zoals het Fort bij Vijfhuizen en Fort van Hoofddorp) tientallen jaren leeg stonden, werd Fort Penningsveer wel intensief gebruikt. Zo werden er na de Tweede Wereldoorlog jarenlang collaborateurs uit de oorlog in het fort opgesloten. Tussen 1950 en 1980 werd  het fort als opslagplek gebruikt voor Defensie. Daarna werd het omgebouwd tot groepsaccommodatie.

Praktische tips

  • In het fort zijn keukengerei en apparatuur beschikbaar. Dekens/slaapzakken en kussens moet je wel zelf meenemen.
  • Verblijf je in Het Buitenverblijf dan mag je gebruik maken van de houtkachel. Gezellig op frisse zomeravonden! Houd er wel rekening mee dat je zelf houtblokken mee moet nemen.
  • Vlakbij Fort Penningsveer ligt Vogelkijkhut De Smient, waar je een mooi zicht hebt op de groepen vogels in de Spaarnwoudeplas. Neem dus vooral je verrekijker en fototoestel mee.