Monument van het jaar 2019

Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september is het Open Monumentendag. Dit jaar met het thema ‘Plekken van plezier’. Een paar weken voor Open Monumentendag organiseert gemeente Haarlemmermeer de Monument van het jaar verkiezing. Dit jaar zijn de genomineerden: het Oude Raadhuis in Hoofddorp, het gemeentehuis in Halfweg en SugarCity, ook in Halfweg. Stemmen? Dat kan via het stemformulier. Hieronder vind je meer informatie over de drie genomineerden. 

Oude Raadhuis gemeente Haarlemmermeer, Hoofddorp

Oude Raadhuis in Hoofddorp

Huidige functie: Theater en trouwlocatie
Bouwstijl: Samensmelting van diverse bouwstijlen, maar voornamelijk neoclassicisme. Dat is een kunststroming uit eind 18e eeuw en begin 19e eeuw. 
Bouwjaar: 1867

Het Oude Raadhuis is het voormalig raadhuis van gemeente Haarlemmermeer en is een rijksmonument. Het is gebouwd in neoclassicistische bouwstijl. Deze stijl is kenmerkend voor overheidsgebouwen uit de vorige eeuw. Het middendeel van het gebouw heeft gedeeltelijk een plat dak met een klokkentorentje met koperen dak (de klok bevindt zich tegenwoordig in het nieuwe raadhuis). De voorgevel heeft een balkon waarboven het gemeentewapen van Haarlemmermeer te zien is.

Tegenwoordig is theater De Meerse hier gevestigd en kun je genieten van diverse voorstellingen, concerten en films. Daarnaast is het een sfeervolle trouwlocatie. Het biedt twee zeer fraaie ruimten aan om elkaar het ja-woord te geven.

Voormalig gemeentehuis Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Halfweg

Huidige functie: Servicecentrum gemeente Haarlemmermeer en trouwlocatie
Bouwstijl: Heroriëntatie op traditionele bouwwijzen in begin 20e eeuw.
Bouwjaar: 1905-1906

Het voormalig gemeentehuis in Halfweg is ontworpen door architect J. London in opdracht van het gemeentebestuur Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Na dit ontwerp heeft het pand veel interesse gewekt van andere gemeenten. Zo is zelfs het oude gemeentehuis van Oostvoorne op Voorne-Putten (provincie Zuid-Holland) een kopie van het gemeentehuis van Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Vanuit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt is dit rijksmonument van algemeen belang omdat het een goed bewaard voorbeeld is van een overheidsgebouw uit het begin van de 20e eeuw.

Begin 2019 zijn gemeenten Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer gefuseerd. Het oude vrijstaand gemeentehuis is tegenwoordig een servicecentrum van gemeente Haarlemmermeer. De sfeervolle uitstraling maakt dit oude gemeentehuis tot een zeer geliefde trouwlocatie.

Gemeentehuis Haarlemmerliede en Spaarnwoude

SugarCity, Halfweg

SugarCity in Halfweg

Huidige functie: Industrieel eventlocatie
Bouwstijl: 19e-eeuwse fabrieks- of baksteenarchitectuur
Bouwjaar: 1863-1904

In Halfweg wordt in 1863 de eerste suikerfabriek geopend. Deze sluit enkele jaren later, maar heropent zich opnieuw als de N.V. Suikerfabriek Holland. In de jaren tot 1904 vinden verschillende verbouwingen plaats. Een uniek element is de verbinding met de aangrenzende monumentale gevel van het voormalig huis ‘Zwanenburg’. Vooral de muurpilaren en de indeling van de ramen wijzen hierop. In 1919 wordt de naam veranderd in de bekende naam Centrale Suiker Maatschappij (CSM).

Tegenwoordig staat het CSM-terrein bekend als SugarCity. Het is geen suikerfabriek meer, maar het SugarCity-terrein biedt nu (veel) ruimte aan events. Verder is het terrein bezig met de ontwikkeling van een fashion outlet, hotel, diverse horecagelegenheden en een jachthaven. Het SugarCity-terrein is een historisch waardevol gebied en geldt als uniek industrieel erfgoed.