Monument van het jaar 2020

Dit jaar is Museum Stoomgemaal Halfweg uitgeroepen tot Monument van het Jaar. Op speciale stoomdagen is het museum te bezoeken en draait de stoommachine zoals vroeger. Een unieke belevenis voor jong en oud. Het stoomgemaal een keer werkend zien? Bekijk de agenda op de website van Museum Stoomgemal Halfweg.

Museum Stoomgemaal Halfweg

Huidige functie: Museum
Bouwjaar: In 1852 gebouwd

Het Museum Stoomgemaal Halfweg heeft een belangrijke rol gespeeld in het droogleggen van het Haarlemmermeer. Begin juli 1852 was "het Haarlemmermeer" definitief "de Haarlemmermeer" geworden. Het gemaal in Halfweg werd ingezet voor het drooghouden van de Haarlemmermeer. De heren P. Kock en J. A. Beijerinck zijn de ontwerpers van dit bijzondere gemaal.

Het ketelhuis, met 3 Cornwall ketels, bevond zich in het machinegebouw, waar nu de werkplaats is. De kolenopslag was op de wal; een open brug voerde naar de ketels. In de machinekamer bevond zich één stoommachine van 100 pk. Het stoomgemaal is sinds 1977 niet meer in gebruik, maar nog wel volledig in werkende staat. Tijdens speciale dagen draait het gemaal nog dankzij de vrijwilligers. Tegenwoordig is het een museum waar veel te leren is over de waterhuishouding in de polder.