Ga terug in de tijd

Gemaal De Cruquius is 1 van de 4 gemalen die nog langs de Ringvaart staan. Dit bijzondere gebouw, met witte kantelen op het dak en een hoge schoorsteen, heeft van een afstand bijna iets weg van een kasteeltje.

Tijdens je bezoek aan Gemaal De Cruquius leer je alles over het droogpompen van het Haarlemmermeer. Dit gebeurde halverwege de 19e eeuw en het is bijna niet voor te stellen hoe handig men toen al was. Er bestonden geen machines en dus is de Ringvaart helemaal door arbeiders uitgegraven. Met maquettes, foto’s en oude onderdelen voelt het net alsof je terug in de tijd gaat.

Heel indrukwekkend: het stoomgemaal in werking

Maar hoe interessant het museum ook is, er gaat niets boven het indrukwekkende schouwspel dat je bovenin het stoomgemaal ziet. Hier is de grootste stoommachine ter wereld aan het werk. Als bezoekers sta je veilig achter de hekjes terwijl de enorme armen van de machine op en neer pompen. En kijk je door de kleine raampjes, dan zie je wat er buiten nog meer gebeurt: de grote pompen die op indrukwekkende wijze liters water omhoog zuigen. Een mooie indruk van hoe vroeger het land gepolderd werd.

Interactieve tentoonstelling

Dichtbij Gemaal De Cruquius ligt ook het Historisch Museum Haarlemmermeer, waar je nog meer kunt leren over de geschiedenis van de regio. Via een interactieve tentoonstelling en wisselende exposities kom je meer te weten over de drooglegging van het Haarlemmermeer.

Praktische tips voor jouw ontdekkingstocht

  • Trek genoeg tijd uit voor een bezoek aan de beide musea, zeker als je ook nog langs de Verhalenpalen wilt fietsen.
  • Doen: de ‘Living History’ rondleidingen op zondagmiddag om 13.00 en 14.30 uur. Je ontmoet dan meneer Nicolaus Cruquius naar wie het gemaal genoemd is. Hij zorgt voor een leuke en levendige rondleiding en vertelt honderduit over Gemaal De Cruquius. Met als kers op de taart een live demonstratie van de stoommachine.
  • Tussendoor wat eten of drinken? Bezoek dan het Theehuis Cruquius dat naast Gemaal De Cruquius ligt. Dit was ooit de woning van de opzichter van het Gemaal De Cruquius. Bezoek het theehuis zeker op een zonnige dag en zoek een plekje op het terras aan de ringvaart. Een hapje, drankje en een prachtig uitzicht over het groene landschap: wat wil je nog meer?