Bijzondere kunst

Tegenwoordig bezoek je dus tentoonstellingen in het Kunstfort bij Vijfhuizen en vandaar de naamsverandering. Rondleidingen en andere evenementen worden georganiseerd en aan de buitenkant van het fort vind je verschillende kunstwerken.

Zo tref je, heel verrassend, bovenop de dijk naast het fort een pad van grafstenen aan. Geen zorgen: hier ligt niemand begraven. Het is een kunstwerk van Hans van Houwelingen. De grafstenen staan symbool voor het feit dat dit fort nooit als militair bouwwerk gebruikt is en er juist geen slachtoffers gevallen zijn.

Unieke vergaderplek

Naast het fort staat nog een originele oude metalen genieloods. Dit is de enige stalen genieloods van de Stelling van Amsterdam die behouden is gebleven. In deze loods stalde men vroeger -in vredestijd- de kanonnen. De genieloods wordt tegenwoordig verhuurd als vergaderzaal of evenementenlocatie: een unieke plek om te vergaderen.

Lekker eten bij Restaurant ’t Fort

Vanwege de prachtige locatie is dit ook een populaire plek om te eten. Bij Restaurant ’t Fort kun je heerlijk lunchen of dineren. Ga vooral op het terras zitten aan de voorkant van het fort. Hier heb je een mooi uitzicht op de groene omgeving rond het fort. En zit je binnen, gun dan het gewelfde plafond van het oude fort een blik. Dat geeft een bijzondere sfeer aan je lunch of diner. De lunch- en dinerkaart zijn trouwens heel uitgebreid met veel afwisseling in de gerechten.

Kunstfort bij Vijfhuizen - goed om te weten

  • Er is veel parkeergelegenheid bij het Kunstfort bij Vijfhuizen. En vanaf de parkeerplaats steek je alleen nog maar de slotgracht over naar het fort zelf.  
  • Kom op de fiets naar het fort. Het is een mooie fietsrit en vanuit Hoofddorp is het maar een paar kilometer fietsen. Het is dus ook goed te doen met jongere kinderen.
  • Wil je graag een langere fietstocht maken naar het fort, combineer dan je bezoek met een (half) rondje Ringvaart Haarlemmermeer.
  • Houd goed de website van Kunstfort bij Vijfhuizen in de gaten om te zien welke evenementen of bijeenkomsten er worden georganiseerd. Het aanbod is namelijk zo divers dat er ongetwijfeld wel iets leuks voor je bij zit. Een leuke manier om een bezoek aan het fort te combineren met een evenement!