Fiets de geschiedenis in

De fietsroute neemt je mee in de geschiedenis van Haarlemmermeer. De Ringvaart werd halverwege de 19e eeuw door arbeiders uitgegraven om het Haarlemmermeer droog te leggen. Het water uit de polder werd namelijk via de Ringvaart weggepompt. Dit werd gedaan door de 4 gemalen in Cruquius, Lijnden, Buitenkaag en Halfweg. De oude gemalen zijn stuk voor stuk prachtig om te zien, dankzij hun mooie ligging aan de Ringvaart en de bijzondere bouwstijl.

Ga zeker ook even kijken bij het Haarlemmermeermuseum De Cruquius, dat zich in het gemaal De Cruquius bevindt. Je kunt zelfs nog de oude pompmachine in werking zien. Het andere gemaal, het oude gemaal in Lijnden, heeft inmiddels een hele andere bestemming gekregen. Op deze historische plek kun je nu heerlijk eten bij Restaurant Bij Qunis.

Moet je zien: de oude forten van de Stelling van Amsterdam

Haarlemmermeer is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Tijdens je fietstour langs de Ringvaart kom je langs diverse oude forten die herinneren aan dit verdedigingsbolwerk. Onze favoriet is het Kunstfort Vijfhuizen, waar je in het restaurant erg lekker kunt lunchen nadat je eerst de kunstwerken hebt bewonderd.

Het tweede fort vind je in Rijsenhout. Dit fort, ook wel het Fort bij Aalsmeer genoemd, zit tegenwoordig een oorlogs- en verzetsmuseum in.

Pluk je eigen fruit

Ook een bezoek waard: de boomgaarden van de Olmenhorst. In het najaar pluk je tijdens de Zelfpluk je eigen appels en peren. Gewapend met een tasje plukken hele families de fruitbomen leeg tijdens de Zelfpluk. Een stukje wandelen tussen de fruitbomen en gewassen is een fijne afwisseling tussen het fietsen door.

Uitrusten op een terrasje

Een van de leukste dingen van het fietsen langs de Ringvaart Haarlemmermeer is dat je zoveel gezellige terrasjes tegenkomt. We noemden al het Fort bij Vijfhuizen, maar ook op andere plekken kun je op een terrasje wat drinken. En omdat de ringdijk zo levendig is, is het leuk om vanaf een terras naar voorbijgangers te kijken.

Handige tips tijdens je fietstocht

  • Vind je 62 kilometer fietsen wat ver? Kort dan je route in door halverwege dwars door de polder te steken.
  • Tijdens zomerse weekenddagen kan het gezellig druk zijn op de dijk. Natuurlijk gaat veiligheid voor alles: hou voldoende afstand, zorg dat je goed zichtbaar bent en blijf op de fietsstrook fietsen.
  • En tot slot: vergeet je fotocamera niet want er zijn genoeg mooie plekjes om te fotograferen.