Het project waar de Verhalenpalen uit ontstaan zijn, heet eigenlijk ‘Schakels aan de ketting’. Het erfgoed van Haarlemmermeer bestaat namelijk uit verschillende schakels van verhalen en gebeurtenissen, die Haarlemmermeer hebben gevormd tot wat het nu is. En met 2000 jaar geschiedenis valt er een boel te vertellen.

Lezen over een plek terwijl je er letterlijk staat, zorgt ervoor dat geschiedenis tot leven komt. Zo kun je een oude boerderij veel beter voorstellen wanneer je in het groene boerenlandschap staat en de weilanden ziet liggen.

Een rondje langs de palen

Het is het leukst om de Verhalenpalen op te zoeken tijdens een fietstocht. Al lezend en lerend fiets je van de ene naar de andere Verhalenpaal en dat zorgt voor een actieve manier van ontdekken. Er zijn in totaal 20 palen geplaatst dus je kunt een flinke fietsronde maken.

Bij het Gemaal de Cruquius, Historisch Museum Haarlemmermeer en bij onze VVV in boekhandel Stevens haal je een gratis fietskaart op waar de Verhalenpalen op gemarkeerd staan. Bekijk de verschillende wandel- en fietsroutes of kies uit 1 van de themaroutes in Haarlemmermeer.

Letterkunst

De Verhalenpalen zijn te herkennen aan een letterkunstwerk bovenop een vierkante sokkel. Wanneer je het kunstwerk tegen een lichte achtergrond (zoals de lucht) bekijkt, kan je een woord ontdekken. Dit woord sluit aan bij het stukje tekst op de sokkel.

Op de sokkel vind je ook de NAP-hoogte van de plek waar je bent, een plattegrondje met QR-code en het nummer van de Verhalenpaal. Heb je de tekst gelezen en wil je nog meer informatie? Scan dan met je telefoon de QR-code en je krijgt een uitgebreider verhaal.

Op pad langs de Verhalenpalen: praktische tips

  • Combineer je fietsroute langs de Verhalenpalen met een hapje of drankje op 1 van de terrassen op de route. Overal vind je hotspots die de moeite waard zijn om even te stoppen. Tip: ga langs bij Landgoed De Olmenhorst bij Lisserbroek (Verhalenpaal 15 - FRUIT) of restaurant Vis aan de Linie (Verhalenpaal 3 – BOER).
  • Soms moet je even goed kijken waar de Verhalenpaal staat. Ze zijn bewust zo geplaatst dat ze wegvallen in het landschap. Zorg dat je op een veilige plek staat, zodat je in alle rust om je heen kunt kijken waar de paal nu precies staat.
  • Wil je na het lezen van de Verhalenpalen nog meer lezen of horen over de geschiedenis van Haarlemmermeer? Breng dan zeker eens een bezoek aan Gemaal De Cruquius of het Historisch Museum Haarlemmermeer.